Palm Yağından Neden Uzak Durmalıyız?

PALM YAĞI NEDİR?

Yağlı palmiye ağaçlarının meyvesinden elde edilen yenilebilir bir bitkisel yağdır, bilimsel adı Elaeis guineensis'tir. İki tür yağ üretilebilir; ham palm (hurma) yağı, etli meyvenin ve meyvenin ortasındaki çekirdeğin veya çekirdeğin ezilmesinden elde edilen hurma çekirdeği yağının sıkılmasıyla elde edilir. Yağlı palmiye ağaçları Afrika'ya özgüdür, ancak Güneydoğu Asya'ya 100 yıldan biraz daha uzun bir süre önce süs ağacı olarak getirilmiştir. Şimdi, Endonezya ve Malezya küresel arzın% 85'inden fazlasını oluşturuyor ancak palmiye yağı üreten başka 42 ülke daha var.
Palm yağı hemen hemen her şeyde bulunuyor. Pizzadan çikolataya, deodoranttan şampuana, diş macununundan ruja süpermarketlerde bulduğumuz paketlenmiş ürünlerin yaklaşık %50'sinde bulunuyor. Aynı zamanda dünyanın birçok yerinde hayvan yeminde ve biyoyakıt olarak kullanılmaktadır.


PALM YAĞI İLE İLGİLİ SORUN NEDİR?


Palm yağı, Orangutan, cüce fil ve Sumatra gergedanı gibi halihazırda nesli tükenmekte olan türlerin yaşam alanlarını yok ederek, dünyanın en biyolojik çeşitliliğe sahip ormanlarından bazılarının ormansızlaşmasının başlıca itici gücü olmuştur ve olmaya devam etmektedir. Karbon bakımından zengin turba topraklarının dönüşümü ile birleşen bu orman kaybı, milyonlarca ton sera gazını atmosfere atıyor ve iklim değişikliğine katkıda bulunuyor. Ayrıca işçilerin ve çocuk işçiliği sorunu da palm yağı üretiminde had safhada. Bunlar, tüm palm (hurma) yağı sektörünün ele alması ve bir adım atması gereken ciddi meseleler çünkü bu şekilde olmak zorunda değil.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yıldız Teknik Üniversitesi yine bir taciz haberiyle gündemde!

Vegan ve Cruelty-Free Arasındaki Fark Nedir?

Yıldız Teknik Üniversitesinde Cinsel İstismar